lköğretimde Öğretmenlerin Sınıf Yönetimi Sürecinde Karşılaştıkları Zorluklar, Stratejileri Ve Deneyimlerinin Etkisi


DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.15043433Anahtar Kelimeler:
Sınıf Yönetimi, Öğretmen Deneyimi, Öğrenci Davranışları, Disiplin, Olumlu Pekiştirme, Kaynaştırma Eğitimi, Veli İş BirliğiÖzet
Bu araştırmada, ilköğretim düzeyinde öğretmenlerin sınıf yönetimi sürecinde karşılaştıkları zorluklar, bu zorlukları yönetme stratejileri, kaynaştırma öğrencileri ve farklı sosyo-kültürel geçmişe sahip öğrencilerle çalışırken yaşanan ek güçlükler, okul yönetimi ve velilerle iş birliği süreci ve mesleki deneyimin sınıf yönetimi becerileri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Öğretmenlerin en çok dikkat eksikliği, disiplin sorunları ve sorumluluk eksikliği gibi problemlerle karşılaştıkları belirlenmiştir. Bu sorunları yönetmek için öğretmenler, olumlu pekiştirme, net kurallar koyma, bireysel rehberlik sağlama, sınıf ortamını düzenleme ve sosyal beceri geliştirme gibi stratejileri kullanmaktadır. Kaynaştırma öğrencileriyle çalışırken en çok ders takibi, sosyal uyum ve akran zorbalığı konularında güçlük yaşandığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin, okul yönetimi ve velilerle iş birliği içinde çalışarak disiplin sağlamaya çalıştıkları ve deneyim kazandıkça sınıf yönetimi konusunda daha yetkin hale geldikleri görülmüştür. Sonuçlar, sınıf yönetiminin etkili olabilmesi için öğrenci merkezli yaklaşımlar, disiplinin tutarlı uygulanması ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerine destek olunması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Referanslar
Gök, R. (2013). Kaynaştırma eğitimi öğrencisi bulunan ilkokul sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetiminde karşılaştıkları zorluklar ve bu zorluklara başa çıkma yöntemleri. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(1), 45-67.
Berkant, H. G., & Atılgan, G. (2017). Sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine yönelik yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri. Eğitim Yansımaları, 5(3), 112-138.
Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi: Kavramlar, ilkeler, teknikler (24. baskı). Ankara: Nobel Yayıncılık.
Kırbaş, Ş., & Atay, A. (2017). Sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetiminde yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri. Electronic Turkish Studies, 12(6), 78-95.
Çelik, O. (2019). İlkokul ve ortaokul öğretmenlerinin öz yeterlilikleri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(2), 56-89.
Sadık, Ö. G. F. (2000). İlköğretim I aşama sınıf öğretmenlerinin sınıfta gözlemledikleri problem davranışlar. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(4), 25-47.
Alkalay, G., Kıral, B., & Erdem, A. R. (2021). İlkokul yönetici ve sınıf öğretmenlerine göre Suriyeli sığınmacı öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1), 58-85.
Baysal, Z. N., & Çimşir, S. (2020). Türkiye'ye göç ile gelen uluslararası ilkokul öğrencilerinin kendi perspektiflerinden okulda arkadaşlarıyla yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(2), 93-121.
Uğur, O. A. (2006). Beden eğitimi öğretmenlerinin sınıf yönetimi yaklaşımları ve karşılaştıkları sorunlar üzerine bir araştırma (Ankara ili örneği). Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(1), 44-70.
Keyik, H. (2014). İlkokul birinci sınıf öğretmenlerinin öğrencilerin istenmeyen davranışlarıyla baş etmede kullandıkları sınıf yönetimi stratejileri. Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(3), 101-132.
Kozikoğlu, İ. (2016). Öğretimin ilk yılı: Mesleğin ilk yılındaki öğretmenlerin karşılaştıkları güçlükler, hizmet öncesi eğitim yeterlikleri ve mesleğe adanmışlıkları. Milli Eğitim Dergisi, 44(1), 79-108.
Sadık, F., & Aslan, S. (2015). İlkokul sınıf öğretmenlerinin disiplin problemleri ile ilgili görüşlerinin incelenmesi. Turkish Studies, 10(3), 115-138.
Ekici, A., & Ekici, R. (2014). Sınıf yönetiminde istenmeyen öğrenci davranışlarının ilkokul ve ortaokullarda karşılaştırmalı incelenmesi. EKEV Akademi Dergisi, 18(59), 200-225.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 IKSAD JOURNAL

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.