DEVLET OKULLARINDA GÖREV YAPAN OKUL YÖNETİCİLERİNİN, ENTELEKTÜEL SERMAYE VE YÖNETİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ (ERZİNCAN İLİ ÖRNEĞİ)


Özet Görüntüleme: 224 / PDF İndirme: 117

Yazarlar

  • Hakan İBİLİ İMKB Müşir Zeki Paşa Ortaokulu Erzincan
  • Mehmet ÖZBAŞ Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü

DOI:

https://doi.org/10.31623/iksad072605

Anahtar Kelimeler:

Okul Yöneticisi, Entelektüel Sermaye, Entelektüel Sermaye Yönetimi, Entelektüel Sermaye ve Yönetimi

Özet

Pandemi döneminde yaşanan zorlu süreçte okullar elindeki tüm kaynakları en üst düzeyde verim alacak şekilde kullanmalı ve yönetmelidir. Bu nedenden dolayı entelektüel sermaye ve yönetimi, tüm örgütlerde olduğu gibi eğitim örgütlerinde de önemli bir yer tutmaktadır. Yapılan araştırmanın amacı, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında resmi anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan okul yöneticilerinin, entelektüel sermaye ve yönetimi ile ilgili görüşlerinin incelenmesidir. Çalışmada araştırma yöntemi olarak nitel araştırma yöntemi, araştırma deseni olarak nitel araştırma desenlerinden “olgu bilim deseni” kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzincan il merkezinde farklı okul türlerinde görev yapan 10 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Yaşanan salgın sürecinden dolayı ve katılımcılarında isteği üzerine katılımcı görüşleri, yazılı olarak, çevrimiçi form ya da çevrimiçi toplantı programı (Zoom, Google Meet vb.) kullanılarak alınmıştır. Görüşme sonrası elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak içeriklere ait tema ve kodlar elde edilmiştir. Araştırma sonucunda okul yöneticilerinin, entelektüel sermaye ve entelektüel sermaye unsurları hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını görülmüştür. Katılımcılar okullarında yürütülen eğitim politikalarının entelektüel sermaye birikimine, tüm paydaşlarla güçlü iletişim kurulması, okulda güven ortamı ve aidiyet duygusunun oluşturulması, sorumlulukların tüm paydaşlara dağıtılması ve alınan kararlara tüm paydaşların katılımının sağlanması gibi olumlu etkilerinin olduğu ve herhangi bir olumsuz etkinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Ülke genelinde yürütülen eğitim politikaları, okul bazında gerçekleştirilen entelektüel sermaye yönetim sürecine, okulun özeldeki hareket kabiliyetini kısıtladığı ve okulun inisiyatif alabilme özelliğini etkilediği şeklinde olumsuz etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda bazı önerilerde bulunulmuştur.

İndir

Yayınlanmış

2021-03-15

Nasıl Atıf Yapılır

İBİLİ, H., & ÖZBAŞ, M. (2021). DEVLET OKULLARINDA GÖREV YAPAN OKUL YÖNETİCİLERİNİN, ENTELEKTÜEL SERMAYE VE YÖNETİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ (ERZİNCAN İLİ ÖRNEĞİ). IKSAD JOURNAL, 7(26), 44–65. https://doi.org/10.31623/iksad072605

Sayı

Bölüm

Makaleler